Czy rodzaj dekielka od słoika ma znaczenie w trwałości przetworów

Przygotowanie przetworów jest bardzo proste, jeśli posiadamy odpowiedniej jakości słoiki oraz pasujące do nich nakrętki. Pasteryzacja przebiegnie wtedy bez żadnych problemów, a przetwory będą świeże przez wiele miesięcy. Jakie słoiki będą najlepsze do konserwacji przetworów? 

Podczas pasteryzacji warzyw i owoców najczęściej skupiamy się na wyborze odpowiedniej wielkości słoików, w których pomieścimy nasze przetwory. Mało jednak osób ma świadomość tego, że wbrew pozorom to od rodzaju dekielka będzie zależała trwałość produktu, a także jego smak tuż po otwarciu. Jakie rodzaje zakrętek do słoików na przetwory wyróżniamy? 

Rodzaje pokrywek do słoików

Pasteryzowanie to jeden z najskuteczniejszych sposobów na konserwację przetworów, aby móc cieszyć się świeżymi warzywami i owocami również w chłodniejszych miesiącach. Sam proces jest prosty do przeprowadzenia, ale nie można zapomnieć o tym, że duże znaczenie w jego powodzeniu ma rodzaj słoików i dopasowanych do nich nakrętek. W całym procesie pasteryzacji należy tak dobrać słoik, aby jego dekielek w trakcie stygnięcia zassał powietrze do wewnątrz. Dzięki temu do zakręconego słoika nie dostaną się żadne drobnoustroje, które mogłyby wpłynąć na jakość i trwałość przygotowanych przetworów. 

Kluczowe znaczenie w pasteryzacji ma zarówno rodzaj użytych słoików, jak i nakrętek. Dekielki powinny być nowe, aby za pasteryzowany słoik się nie rozszczelnił. Obecnie na rynku wyróżniamy rodzaj nakrętek – twist, znajdujący swoje zastosowanie w przygotowywaniu przetworów: tradycyjne dekielki typu twist, które są najłatwiejsze w użyciu, a także zapewniające najdłuższą trwałość przetworów, dekielka szklane uzupełnione w sprężynę do weków. 

Znaczenie dekielka do słoików na domowe przetwory

Bez wątpienia wielkość słoika, a także jakość jego wykonania ma ogromne znaczenie w przypadku trwałości domowych przetworów. Warto jednak wiedzieć, że bez odpowiedniego dekielka, nawet najlepiej przygotowany słoik może się rozszczelnić, doprowadzając do jego wnętrza powietrze. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dopasowanie zakrętek do wybranych słoików i dbanie o to, aby były one zawsze świeże i czyste. 

Tradycyjne dekielka do słoików typu twist, są uznawane za najlepszy wybór w przypadku przygotowywania domowych przetworów. Wynika to z tego, że w trakcie procesu pasteryzacji, to właśnie po nakrętce widzimy, czy słoik jest dobrze zabezpieczony przed drobnoustrojami. W razie wątpliwości możemy powtórzyć cały zabieg, aby przygotowane wcześniej przetwory zachowały jak najdłuższą świeżość i nadawały się do spożycia nawet po wielu tygodniach. Dodatkowo należy pamiętać, że wieczka do słoików powinny być odpowiednio dobrane do pojemności szklanego słoika. 

słoiki na przetwory

Słoiki szklane na przetwory tylko z hurtowni

Świeżość, a jednocześnie jakość przygotowanych przetworów jest uzależniona w dużej mierze od rodzaju użytych do pasteryzacji słoików oraz nakrętek. Aby zadbać o jak najdłuższą trwałość przetworów, warto zdecydować się na zakup nowych słoików wysokiej jakości. Szczególne znaczenie ma to w przypadku dekielków, które nie posiadają żadnych śladów użytkowania, co przekłada się na bezpieczeństwo zawartości słoika. 

Do pasteryzacji świetnie sprawdzą się słoiki szklane na przetwory od producenta Polpak. Hurtownia gwarantuje wysokiej jakości słoiki szklane w wielu rozmiarach, zarówno o małych jak i dużych pojemnościach, w atrakcyjnej cenie. Słoiki są produkowane z grubego szkła transparentnego, odpornego na pękanie w wyniku skrajnie wysokich i niskich temperatur. Nowe szklane słoiki i pasujące do nich dekielki pozwolą na przygotowanie smacznych przetworów, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa.