Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od zwykłej?

Żywność naturalna, ekologiczna powinna być podstawą diety człowieka, który pragnie utrzymać organizm w jak najlepszej kondycji fizycznej i zachować siły witalne przez wiele lat.

Kupowanie produktów ekologicznych i bio jest wyrazem troski nie tylko o swoje zdrowie, ale również o środowisko naturalne i inne organizmy żywe na naszej planecie.

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna wytwarzana jest w gospodarstwach ekologicznych, w których:

  • środki ochrony roślin  takie jak: fungicydy, pestycydy, herbicydy zwalczające różne choroby lub szkodniki zastępuje się metodami biologicznymi, a także w tym celu stosuje się prawidłowy płodozmian.
  • uprawy prowadzi się na niewielkich polach, oddzielonych od siebie drzewami lub krzewami, które pełnią funkcję bariery osłonowej,
  • na terenach objętych uprawami nie dokonuje się przymusowej melioracji lecz pozostawia się naturalne zbiorniki lub cieki wodne,
  • nawozami stosowanymi przez rolników są przede wszystkim nawozy zielone, a także obornik, kompost,
  • zwierzęta hodowlane karmi się sianem i kiszonkami, a unika się antybiotyków i hormonów.

Taki sposób wytwarzania produktów ekologicznych podlega kontroli i jest podstawą do przyznawania certyfikatów żywności ekologicznej, czyli najzdrowszej dla człowieka, będącej alternatywą dla produktów wytwarzanych w sposób konwencjonalny. Produkty ekologiczne są bezpieczne dla człowieka, bogate w substancje odżywcze, również minerały, witaminy. Pozbawione są substancji toksycznych, wzmacniaczy smaku, które mogą być przyczyną wielu chorób czy zaburzeń trawienia.

Niezwykle istotną sprawą jest fakt, że produkcja żywności tego typu odbywa się bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Nie podlega również promieniowaniu jonizującemu dla przedłużenia żywotności produktów i odbywa się w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego. Spożywanie żywności ekologicznej jest wyrazem troski nie tylko o własne zdrowie, ale również dobrostan innych organizmów żywych na naszej planecie, a także środowisko naturalne.

Sklep greenmall.pl – sklep online ze zdrową żywnością

W sklepie greenmall.pl można zaopatrzyć się w produkty spożywcze z certyfikatami żywności ekologicznej, również bezglutenowe, bezcukrowe i nie zawierające sztucznych dodatków. W ofercie znajdują się między innymi:

  • mąki pszenne razowe, jaglane, żytnie, owsiane, z ciecierzycy, z konopi, kokosowe, orkiszowe, kukurydziane, gryczane i wiele innych,
  • makarony: żytni razowy, orkiszowy, semolinowy, gryczany, z groszku, kukurydziany i wiele innych,
  • kasze na przykład: jęczmienna, jaglana, gryczana, orkiszowa, owsiana, manna z płaskurki,
  • różnego rodzaju nasiona, na przykład sałaty, wiesiołka, fasoli mung,
  • przyprawy,
  • substytuty cukru i słodycze takie jak: chrupki, wafelki, ciastka, lizaki, batony,
  • dodatki w postaci budyniów, również ryżowych, kisielów, proszków do pieczenia, galaretek,
  • sery topione, żółte, kozie, owcze i wiele innych tego rodzaju produktów,
  • suszone owoce takie jak: daktyle, morele, mango, jabłka, ananas, różnego rodzaju jagody, figi,
  • tłuszcze i oliwy.

ekologiczne jedzenie

Czy warto wybierać żywność ekologiczną?

Już szwajcarscy naukowcy udowodnili wyższość produktów z upraw ekologicznych nad tymi, pozyskiwanymi za pomocą konwencjonalnych metod. Okazało się że produkty z upraw ekologicznych, szczególnie warzywa i owoce zawierają więcej antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, a także więcej błonnika, fosforu, witaminy C. Poza tym nie są skażone środkami ochrony roślin, takimi jak: pestycydy, fungicydy, herbicydy lub zawierają je w niewielkich ilościach z powodu przenoszenia tych substancji przez wiatr. Poziom azotynów niezwykle szkodliwych dla człowieka jest w nich zdecydowanie niższy.

Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem sklepu z żywnością ekologiczną jest fakt, że gospodarstwa prowadzące tego typu uprawy i hodowlę zużywają mniej energii niż prowadzone w konwencjonalny sposób. Emitują poza tym do atmosfery mniej gazów cieplarnianych i dwutlenku węgla. 

Jakich produktów nie powinniśmy uwzględniać w swojej diecie?

W codziennej diecie na pewno warto zrezygnować z produktów szkodliwych dla naszego organizmu. Są to głównie produkty o wysokim stopniu przetworzenia. Jednym z nich jest margaryna, w której znajdują się tłuszcze trans, niezwykle szkodliwe dla organizmu. Odpowiadają one za wysoki poziom cholesterolu.

Powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym są składnikami wielu produktów. Zamiast margaryny warto zdecydować się na oliwę z oliwek lub masło. Kolejnym produktem, który należy wykluczyć ze swojej diety są konserwy zawierające bisfenol A, który może powodować wiele chorób takich jak cukrzyca, otyłość, bezpłodność, nowotwór. Kolejnym produktem jest żywność modyfikowana genetycznie. Unikać należy także słodzonych napojów gazowanych i wysoko przetworzonego mięsa, które zawiera duże ilości konserwantów.