Rodzaje papierów silikonowanych

Papier silikonowany to materiał bardzo często używany w wielu różnych dziedzinach przemysłu, a także w życiu codziennym.

Wiele osób nie wie, że np. papier do pieczenia to właśnie przykład tego typu materiału. Jednak czym tak naprawdę jest papier silikonowany? Jakie istnieją jego rodzaje i jakie ma on zastosowanie?

Czym jest papier silikonowany?

Papier silikonowany to papier ochronny z powłoką silikonową. Charakteryzuje się on dobrą trwałością, odpornością na wysokie i niskie temperatury oraz nie łatwo jest go uszkodzić np. poprzez rozerwanie. Jest on zaliczany do materiałów antyadhezyjnych, czyli takich, do których nic nie przywiera.

Z tego powodu papier ten bardzo często stosowany jest w celu zabezpieczenia elementów klejących np. w przypadku samoprzylepnych papierów dekoracyjnych czy też plastrów opatrunkowych. Najczęściej występuje on w formie rolek o szerokości od 15 mm do 1600 mm, ale na rynku dostępne są również papiery silikonowane w formie arkuszy o określonych wymiarach. Gramatura papierów tego typu zaczyna się od 35 g/m2.

Aby papier silikonowany mógł zostać dopuszczony do sprzedaży i użytku, musi spełniać pewne normy np. ISO 9001. Tylko w przypadku gdy po wyprodukowaniu przejdzie on szereg testów jakościowych i potwierdzone zostanie, że produkt ten jest w pełni bezpieczny i spełnia wszystkie niezbędne normy, zostanie on udostępniony na rynku.

Rodzaje papieru silikonowanego

Papier silikonowany można podzielić na kilka rodzajów, zarówno pod kątem sposobu powlekania jak i rodzaju zastosowanego papieru. Może on występować jako papier poddawany jednostronnemu lub dwustronnemu silikonowaniu. Wybór między tymi dwoma rodzajami zależy od zastosowania papieru.

Dwustronne powlekanie z pewnością sprawdzi się tam, gdzie niezbędna jest warstwa nieprzywierająca z dwóch stron papieru. Jednostronnie powlekany papier silikonowany będzie lepszym rozwiązaniem w sytuacji gdy jedna jego strona ma służyć jako warstwa nieprzywierająca, a druga będzie pełniła np. funkcję dekoracyjną.

Oprócz tego papier silikonowany można podzielić ze względu na zastosowany typ papieru i tutaj można wyszczególnić trzy jego rodzaje:

  • Kraft – jest to papier siarczanowy wykonany z włókien pierwotnych i makulatury. Nadaje się do recyklingu i kompostowania, a jego proces produkcji sprawia, że jest to jeden z bardziej ekologicznych rodzajów papieru. Charakteryzuje się jednolitą powierzchnią, wysoką trwałością i odpornością na obciążenia.
  • Clay coated – jest to papier silikonowany wzbogacony specjalną glinką, która wypełnia szczeliny między włóknami papieru i tym samym znacząco polepsza jego gładkość i szczelność.
  • Glassine – gładki, błyszczący i przeźroczysty papier silikonowany, odporny na wodę, tłuszcz i nieprzepuszczający powietrza.
  • papier sylikonowan

Zastosowanie papieru silikonowanego

Dzięki uniwersalności papieru silikonowanego firmy Dolpap jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Często mamy z nim do czynienia podczas codziennych czynności i nawet o tym nie wiemy. Jest on bardzo często wykorzystywany do produkcji kopert typu peal and seal i różnego rodzaju kopert ochronnych wykorzystywanych przez kurierów. Znajduje on zastosowanie również w branży drukarskiej, gdzie jest papierem pomocniczym przy wykonywaniu nadruków lub też stosowany jest w produkcji samoprzylepnych materiałów drukarskich.

Sprawdza się również bardzo dobrze w zabezpieczaniu elementów klejących w różnych artykułach higienicznych np. podpaskach oraz artykułach medycznych takich jak plastry opatrunkowe i bandaże samoprzylepne. Wykorzystywany jest on także jako przekładka między warstwami klejącymi w różnego rodzaju produktach, która zapobiega ich sklejaniu się. W sklepach często jest on stosowany jako papier do etykiet samoprzylepnych, co znacząco ułatwia oznaczania produktów i przyspiesza pracę. Producenci naklejek, taśm klejących oraz tapet samoprzylepnych także korzystają z tego rodzaju papieru ochronnego.

Papier tego typu wykorzystujemy również w kuchni, pod postacią papieru do pieczenia. Jest to specjalnie przygotowany papier silikonowany, który charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury występujące w piekarniku podczas pieczenia i nie rwie się zbyt łatwo. Dodatkowo dzięki temu, że ma on powierzchnię nieprzywierającą może być wykorzystywany bez użycia tłuszczu i żadne danie przygotowywane w piekarniku się nie przypali. Papier do pieczenia można także użyć kilkukrotnie w sytuacji gdy nie ubrudzi się on za bardzo.